Hervormde gemeente De Rank
VOLGENDE DIENST:
Zondag 25 November 2018
Ds.J.G. Zomer
10.00 uur
Christus Koning
 

Druk, druk, druk

Wat is het heerlijk om dat te kunnen zeggen, als iemand vraagt hoe het met je gaat. ‘Druk, druk, druk'... Genoeg te doen, een volle agenda om voor te denken. Danken voor al die drukte, omdat je je talenten kunt inzetten, voor je energie, voor al die taken en bezigheden.
Tegelijk zou rust ook niet verkeerd zijn. Zo'n rust die er was, toen ik nog een kind was. Toen ik nog geen horloge had en alle tijd om te spelen. Helemaal als ik op zaterdag of in de vakantie mocht uitslapen. Als ik wakker werd, pakte ik mijn boek en las ik in bed totdat mijn maag wel erg begon te knorren. Soms kwam ik dan naar beneden en stond de hele woonkamer al op de kop. Mijn moeder was bezig om schoon te maken, terwijl ik boven lekker lag te niksen.

Zo'n rust, terwijl iemand anders al druk, druk, druk is. Daar gaat het over als Jezus een zieke geneest in het badhuis van Betzata (of Bethesda, zoals u het wellicht kent). Daar ligt een naamloze man die al 38 jaar lang ziek is. Als je zo lang ziek bent, dan is die ziekte gewoon geworden. Een mens kan aan veel dingen wennen. De man weet niet meer hoe het is om gezond te zijn. Een goede vraag dus van Jezus: wil je gezond worden? Ook wij kunnen aan veel dingen wennen. Aan een ongezond levensritme, aan karaktertrekken die eigenlijk niet zo mooi zijn, aan de ellende om ons heen.
Maar Jezus is onverbiddelijk. ‘Sta op, pak uw mat op en loop.' En opeens gebeurt er van alles.
De man staat op, komt in beweging en loopt. Hij lag in zijn ziekte, maar door het woord van Jezus Christus staat de man op. Jezus vervolgt zijn weg naar de tempel en deze man is ook een tempelganger geworden.
‘Nu was het die dag sabbat.' Deze zin is de sleutel om dit teken te kunnen begrijpen. Jezus had ook best nog een dag kunnen wachten. Maar nee, hij kiest deze dag om de man te genezen.
En dat irriteert anderen. Dat kán toch niet!? Dat die man zijn mat draagt op sabbat! Ze herkennen de waarde niet van de vreugde van de genezen man. Deze bevrijdingsvreugde, opstandingsvreugde. Ze zien alleen maar dat de man rondsjouwt met zijn bed, met een last.
En dat mag niet. De regels zijn niet langer een middel, maar een doel.

Sabbat betekent ‘ophouden'. De dagelijkse gang van zaken onderbreken. Niet langer ‘druk, druk, druk', maar stilte opzoeken, bezinning, tot ons laten doordringen wat écht belangrijk is. We stoppen één dag, omdat we weten dat we zelf niet onze broek hoeven op te houden. Ons leven ligt in Gods hand. Wij mogen rusten, omdat God doorgaat. Hij werkt aan één stuk door, voor ons, voor onze wereld. Vertrouw je op die zorg van God? Neem dan dat geschenk van hem aan: rust. De basis van de sabbat.
Laat ‘druk, druk, druk' geen masker worden, voor wat er niet goed gaat in je leven. En laat het geen smoes worden om steeds maar door te gaan. Pak dat geschenk met beide handen aan en maak ruimte voor wat er echt toe doet. Voor God, voor elkaar.


Ds. Desiree Prins-van den Bosch