Hervormde gemeente De Rank
VOLGENDE DIENST:
Zondag 25 November 2018
Ds.J.G. Zomer
10.00 uur
Christus Koning
 

JEUGDCOMMISSIE 

Het nieuwe seizoen is weer AAN!
Daarom deze update over wat je allemaal kunt verwachten van ons dit seizoen. We hebben namelijk SOOS, Nacht Zonder Dak, Rock Solid, Whatsup...

Als het goed is krijg je (of je hebt ‘m al) een persoonlijke uitnodiging thuis. Hierbij de informatie! Print het uit, knip het uit en plak t op het prikbord! We gaan je zien!

Onze jeugdwerker Laurens geeft dit seizoen catechisatie aan de kinderen/jongeren die in klas 2, 3, 4 of 5 van het voortgezet onderwijs zitten. Je bent van harte uitgenodigd op de volgende dinsdagavonden:

1 x per twee weken op dinsdagavond om 19:30 in de Rank. Dit zijn de data:


13 november
27 november

Over 2019 is op dit moment nog niets bekend.

ROCK SOLID:
Elke zondagmorgen de leukste, mafste club van Staphorst. Weet je nog de laatste x voor de vakantie dat waterballonnengevecht? We pakken de draad weer op dit seizoen en de eerste keer was op zondagmorgen 7 oktober in het dienstencentrum! We beginnen om 09:47. Wees welkom en neem gerust iemand mee.

SIRKELSLAG
Sirkelslag is het grootste online spel in Nederland. Elk jaar doen er duizenden kinderen mee. Ook dit seizoen zijn er weer meerdere edities. Wij doen mee aan Sirkelslag Kids en aan Sirkelslag Young.
Kids is op 16 november voor kinderen in groep 6,7 en 8.

Sirkelslag Young is voor 12-16 jaar en is dit jaar op 1 februari 2019. Via social media Instagram (en Facebook voor je ouders) houden we je op de hoogte!

TIENERDIENST:
1 x per maand is er voor 14-16 jarigen tienerdienst. Josyanne Luten, 4e jaars student theologie gaat dit geven. De data:
18 november, 16 december, 20 januari, 17 februari en 17 maart. Wees van harte welkom!

JEUGDWERK

Het gala van de Poiesz was erg leuk. Wij hebben € 980,00 opgehaald daar zijn wij erg blij mee.
Met dit geld kunnen we weer leuke dingen doen.
Groetjes Vera, Naomi en Elena

VAN DE JEUGDWERKER 

Inmiddels werk ik alweer een tijd in de Rank en is het tijd voor een update, verslag of hoe je het ook wilt noemen.
Ik kan tot nu toe terugkijken op een mooie beginperiode waarin ik veel nieuwe mensen heb leren kennen.
Een van de dingen die ik heb opgestart is WhatsUp? Catechisatie voor 12-17 jarigen. Ik heb gekozen om te starten met een groep van 12,13 en 14 jaar en een groep voor 15,16 en 17 jarigen.
De eerste keer was de opkomst niet hoog. Inmiddels zijn de groepen wel gegroeid en komen er in totaal zo'n 20 jongeren op de maandagavond. Ik ben er erg blij mee maar er kunnen er nog meer bij!

Sirkelslag Young
Op vrijdag 3 februari hebben we als jeugdcommissie Sirkelslag Young georganiseerd. In de Rank streden jongeren van onze gemeente tegen (of met) andere jongeren uit heel Nederland om de felbegeerde Sirkelslagbokaal. Thema van deze Sirkelslag was: sterk en dapper, in aansluiting op de 40 dagen campagne van Kerk in Actie (www.kerkinactie.nl).
Onze jongeren werden in spellen uitgedaagd om ‘Sterk en Dapper' te zijn. Wellicht heeft u een paar van deze jongeren aan de deur gehad op deze avond omdat een opdracht was voedsel voor de voedselbank te scoren in Staphorst. Volgend jaar gaan we de strijd weer aan!

Nacht Zonder Dak
Als jeugdwerker ben ik heel sporadisch betrokken geweest bij de organisatie van de Nacht zonder Dak. De organisatie hiervan was in handen van de jeugdcommissie, die dit de vorige keer ook georganiseerd had. Ik was onder de indruk van de professionaliteit waarmee de jeugdcommissie dit onder haar hoede had genomen. Ook complimenten voor de jongeren die zich hadden ingezet om geld in te zamelen voor meiden die elke dag op straat leven. Om een beetje solidair te zijn sliepen onze jongens en meiden ook in dozen of andere zelfgebouwde creaties. Op de website van de Rank kun je een fotoverslag vinden.

Vraag
We zijn altijd op zoek naar mannen en vrouwen die actief betrokken willen zijn in het jeugdwerk, hetzij in de jeugdcommissie, hetzij als leiding. Benieuwd of jij iets kunt betekenen of loop je al langer met de gedachte rond om iets te doen in de kerk? Neem dan contact op met mij om te kijken of we een geschikte plek kunnen vinden!

Groeten!
Laurens Oosterbroek
laurensoosterbroek@kpnplanet.nl
06-493 059 47

De Jongerenkerk is er voor jongeren in het voortgezet onderwijs en ouder. We komen iedere eerste zondag van de maand samen om 10.00 uur in het Dienstencentrum.
Volg ons via Facebook (jongerenkerkderank) en Instagram (jeugdderank)

Op vrijdagavond 3 februari was het zover: de première van Sirkelslag Young in de Rank. Ongeveer 20 tieners in de leeftijd van 12-16 jaar kwamen op deze avond af en daar zijn wij als jeugdcommissie hartstikke blij mee. Nooit eerder hadden we meegedaan met Sirkelslag maar het was een succes. Zweten, spanning, rennen, sneller! Sirkelslag is een spelavond waaraan zo'n 6000 tieners uit heel Nederland meedoen. Het wordt georganiseerd door JOP (Jeugdorganisatie Protestantse Kerk).
Het thema dit jaar was helden. We deden allerlei opdrachten rondom dit thema waarbij we presentator Klaas van Kruistum
uit een benarde positie moesten bevrijden. Een van de opdrachten die het meeste losmaakte was het verzamelen van voedsel
voor de voedselbank. bij verscheidene huizen in Staphorst werd op de deuren gebonsd of aan de bel gerukt alsof het
leven er vanaf hing. Maar ook de vrijgevigheid was groot. Onze tieners kwamen terug met een dikke 60 producten voor de voedselbank dus de dozen waren goed gevuld!

Uiteindelijk eindigden we op de 216e plaats.... Je zou denken dat dit een mager resultaat is maar als je bedenkt dat er meer
dan 600 groepen in Nederland meededen dan hebben we het goed gedaan.
Maar bovenal hebben we een goede en gezellige avond gehad!

Op naar de volgende Sirkelslag!

Foto's van de Sirkelslag staan op het fotoalbum van de site.


Club
Mocht u ons willen komen versterken, of eens een avondje mee willen draaien om te zien wat club in houdt?
Dan kunt u contact op nemen met Anne-Marieke Harink of Ria Wink.
Anne-Marieke Harink:
anne_m3@hotmail.com 
 0655582376
Lijkt het je ook leuk om op club te komen, maar je weet niet precies wat het is, kom dan gezellig een avondje bij één van onze groepen kijken.
Of lijkt het je leuk om leiding te geven ben je ook van harte welkom om eens een avond te komen.

Oproep:
Wie o wie wil ons komen versterken? Wij zoeken leiding voor groep 6. Het gaat om de dinsdagavond van ongeveer 18.15u tot 19.45 u. Het clubseizoen loopt van begin oktober tot de Pasen. Voor meer informatie neem gerust contact op met
Geke Kroes (0622384717) of Anja Fridrichs (0631384432).

                                                                 
Kindernevendienst
Wij als kerkenraad kijken met plezier naar de groei van het aantal kinderen die naar de kindernevendienst gaan.
Dat we een jonge gemeente zijn en zoveel kinderen in ons midden hebben, is natuurlijk prachtig.
Bij bijzondere diensten zitten de kinderen op de bankjes op het liturgisch centrum. Als je dan op de eerste rij zit, kun je het natuurlijk allemaal goed volgen en we zien dat de kinderen die bij een bijzondere dienst op de bankjes zitten er veel plezier aan beleven.
Nu zijn er een aantal punten waar we aandacht aan willen schenken om de diensten zo rustig mogelijk te laten verlopen:
- Bij een bijzondere dienst staan de bankjes er altijd. Geef als ouders de kinderen alvast collectegeld mee, of overleg met het kind dat je als ouder het geld in de collectezak gooit. Dit kan veel geloop voorkomen en dan is het niet zo onrustig.
- Als de kinderen op de bankjes zitten, haalt regelmatig een broertje of zusje iemand bij de oppas weg en dit kind wordt dan meegenomen naar de bankjes. Dit veroorzaakt vaak veel onrust. Wij willen vragen of de ouders zelf hun kind bij de oppas vandaan halen en het bij zich houden tot de dienst is afgelopen.
We hopen dat iedereen eraan mee wil werken om de diensten zo rustig mogelijk te laten verlopen, zodat iedereen de dienst op een prettig manier mag beleven.

Hartelijke groet
Jeugdouderling 


Ouders, graag even uw aandacht voor een huisregel van de kindernevendienst.
De laatste jaren komen er steeds meer kinderen bij de kindernevendienst en dat vinden we fijn!
Daarom is door ons al besloten dit in 2 groepen op te splitsen. Dat neemt niet weg dat het soms, vooral met speciale diensten en projectweken, nog erg druk is.
Dan is het, vooral bij de oudste groep, wel eens moeilijk om de kinderen bij `de les` te houden.
Soms overheerst het negatieve gedrag en daar wordt het niet gezelliger van; wij moeten dan nogal eens vragen om stilte/ aandacht..
Het is vaak een kwestie van dol doen en wie durft het meest. Neemt niet weg dat dit niet kan.
Wij hebben niet veel regels maar dit is er één :
Zolang het verhaal, de uitleg en eventuele liedjes, gebeden worden gehouden, houden de kinderen zich daar ook mee bezig, daarna tijdens het werkje is een grapje oké.

Wij als leiding van de knd vinden het fijn als jullie dit willen bespreken met jullie kinderen zodat de kindernevendienst voor iedereen een plezier blijft om heen te gaan.

Populaire jongerenbijbel nu ook online beschikbaar
In samenwerking met het Nederlands Bijbelgenootschap en uitgeverij Jongbloed lanceert de Evangelische Omroep vanaf dinsdag 8 februari de website jongerenbijbel.nl. De Jongerenbijbel is sinds 2006 een begrip onder jongeren en nu ook geheel online beschikbaar. Themapagina's, een uitgebreide zoekmachine en extra achtergrondinformatie maken deze website tot een uniek project.
De Jongerenbijbel is een uitgave van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV). Deze uitgave is aangevuld met inleidingen, themapagina's en achtergrondinformatie die aansluiten op de leefwereld van jongeren. De Jongerenbijbel bestaat vanaf 2006 en er zijn inmiddels bijna 100.000 exemplaren verkocht in Nederland. Vanwege het hoge internetgebruik onder jongeren komt de EO met de website jongerenbijbel.nl. De online versie biedt bijbelteksten en extra informatie die ook te vinden zijn in de Jongerenbijbel. De extra informatie wordt aangeboden in tekst, afbeeldingen en filmpjes.
Tevens is er een coverapplicatie waarmee jongeren online een eigen cover voor hun Jongerenbijbel kunnen ontwerpen. Deze is gratis bij bestelling van de Jongerenbijbel.
Meer informatie:
www.jongerenbijbel.nl